Hej
Josefine, som är kommunikatör i Katrineholms kommun, har gjort en intervju med Monica som var den som har cyklat längst under kampanjen Vintercyklist i Katrineholm.
Vintercykling – hiss eller diss?
Att cykla till och från jobbet under vinterhalvåret – hur är det egentligen, och hur funkar det? Här svarar Monica Ericson som är anhörigstödjare på vård- och omsorgsförvaltningen på fyra frågor kring sina erfarenheter från den avslutade kampanjen Vintercyklist, och där fokus varit att under vinterhalvåret låta bilen stå och istället cykla till arbetet minst tre dagar i veckan.
Hej Monica. Berätta – hur har det varit att delta i kampanjen och som ”Vintercyklist”?
– För mig har det hela varit en utmaning då jag inte cyklat under den mörka delen av året förut. Men jag vande mig vid mörkret. Det har definitivt varit en skön upplevelse, att få 35-40 minuters luft och motion före jobbet och lika efter, alltid något. Så i det stora hela har det väl gått bra, inga större utmaningar vad det gäller vädret, ingen snömodd och isiga vägar.
Vad tror du skulle få fler att cykla under vinterhalvåret?
– Det som skulle få fler att cykla istället för att ta bilen beror många gånger på hur vägarna är utformade, med cykelvägar, plogning, sandning och hur upplyst det är. För oss som bor en bit utanför staden, så är det åt Vingåkershållet dåligt med cykelbanor, den slutar en bit in på Vingåkersvägen. Sen efter det så är vägrenen inte mycket att hurra för. Under den här perioden så har det som sagt inte varit mycket snö och därför inga upplogade vallar, så det har gått bra att cykla på vägrenen. Så ett bättre samarbete mellan kommunen och trafikverket för utbyggnad av cykelbanor vore önskvärt.
Vad är ditt bästa tips till den som vill börja cykla under vintern?
Mitt bästa tips är att ha bra däck, dubbat såklart och att synas och se. Så reflexväst eller liknade och bra lampor. Hjälm såklart och bra klädsel, att inte klä sig för varmt för man blir varm av cyklingen. Se också till att planera veckan då man kanske vill ha bilen om det ska storhandlas.
Och nu …*trumvirvel*… hur långt har du cyklat under kampanjen (1 december-28 februari)?
940 kilometer!
Kommentar: 940 kilometer ger Monica en topp 1-placering i kampanjen i Katrineholms kommun. 940 kilometer på cykel innebär dessutom att Monica har ”besparat” jorden från 165 kg i koldioxidutsläpp samt personligen sparat 71 liter bensin.
Tack för en kul och inspirerade utmaning!
Cykla lugnt.
//Monica Ericson